Γιατί είναι απαραίτητο το πρωινό ;

Ένα καλό, υγιεινό πρωινό έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το φαγητό νωρίς το πρωί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τον διατηρεί ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς έχουν μια πολυάσχολη ζωή, παραλείπουν το πρωινό εντελώς. Αυτό είναι μια κακή διατροφική συνήθεια, καθώς στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον το 25% των θερμίδων της ημέρας από το πρωινό, ικανό να τους εφοδιάσει σωστά για το ξεκίνημα της μέρας.

  • Τα οφέλη του πρωινού γεύματος:
  1. ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ: Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη στις γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
  2. ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ: Η κατανάλωση πρωινού γεύματος συσχετίστηκε με χαμηλότερη επίπτωση καρδιακής νόσου σε άνδρες μεταξύ των ηλικιών 45 και 82. Eπίσης η παράλειψη πρωινού σχετίζεται με την υπέρταση, αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  3. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ: Η κατανάλωση πρωινού είναι πιθανό να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με τη μνήμη και την απoδοσή μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
  4. ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ: Άτομα που καταναλώνουν πρωινό, τείνουν να έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή για το υπόλοιπο της ημέρας και να διατηρούν φυσιολογικό βάρος.
  • Επιπλέον, παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα, αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και μειώνει την όρεξη για μεγάλη ποσότητα φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων τροφών.

 

  • Επιπτώσεις παράβλεψης πρωινού γεύματος:
  1. Μειωμένη μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης
  2. Κακή ψυχική διάθεση και μειωμένες επιδόσεις στις δραστηριότητές μας
  3. Κακή καρδιολογική υγεία
  4. Αύξηση του σωματικού βάρους .

 

 

Δείτε περισσότερα: https://www.diaitologosevosmos.gr/