Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

– Τι είναι η βιταμίνη D; Αρχικά, η βιταμίνη D είναι οργανική ουσία η οποία ανήκει και στις βιταμίνες αλλά και στις ορμόνες. Έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.
– Γιατί την χρειαζόμαστε; – Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. – Ενδυναμώνει τα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης. – Διευκολύνει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου. – Προστατεύει τα δόντια κάνοντάς τα πιο γερά. – Βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική διάθεση και κατά μία έννοια, προλαμβάνει διάφορες μορφές κατάθλιψης. — Επίσης, η βιταμίνη D μπορεί επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο: – Στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας – Στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας – Στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης των συμπτωμάτων της γρίπης.
– Έλλειψη και υπερκατανάλωσή της: – H έλλειψη της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, όπως χαρακτηριστικά η υπερασβεστιαιμία, ο διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση και κάποιες μορφές καρκίνου (όπως για παράδειγμα του μαστού). – Η υπερκατανάλωσή της, μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση των μαλακών ιστών, σε δημιουργία πέτρας στους νεφρούς και σε υπερβολική παραγωγή ούρων.
– Πηγές βιταμίνης D: – Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος (σε κονσέρβα) – Χαβιάρι – Μανιτάρια – Φυσικός χυμός πορτοκάλι – Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα – Ελαιόλαδο – Κρόκος αβγού – Συκώτι (από βοδινό ή μοσχάρι) – Δημητριακά ολικής άλεσης – Σελινόριζα – Ντομάτα – Γαρίδες – Μουρουνέλαιο.
– Βιταμίνη D και αδυνάτισμα: Η έλλειψη σε αυτήν τη βιταμίνη παρατηρείται κυρίως σε υπέρβαρους ανθρώπους, ένα στοιχείο που σίγουρα δεν πρέπει να παραβλέψουμε. Μελέτες δείχνουν πως ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία και μεταξύ άλλων, μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της D και βάσει αυτού να ανταποκριθεί ή όχι, αυξάνοντας το σημείο ρύθμισης του σωματικού βάρους καθώς και το συναίσθημα της πείνας. Σε κυτταρικό επίπεδο, η βιταμίνη D μπορεί ακόμη να αποτρέψει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.
Δείτε περισσότερα: https://www.diaitologosevosmos.gr/