ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

• Τι είναι το τσάι; Το τσάι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Παράγεται από φύλλα της Camellia sinensis, ενός αειθαλούς φυτού με λευκά άνθη το οποίο ευδοκιμεί σε ημιτροπικά κλίματα. Σήμερα το τσάι είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 2737 π.Χ. από τον Κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, όταν μερικά ξερά φύλλα από ένα θάμνο τσαγιού έπεσαν μέσα στο νερό που έβραζαν οι υπηρέτες του. Από τότε οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το τσάι γνωρίζοντας ήδη τις ιδιότητες που υποδεικνύονται ή επιβεβαιώνονται σήμερα από επιστημονικές μελέτες.
 • Είδη τσαγιού: • Χαμομήλι • Μέντα • Τζίντζερ • Λεβάντα • Λουλούδι ιβίσκου • Κάρδαμο • Πράσινο τσάι • Λευκό τσάι • Μαύρο τσάι • Φασκόμηλο • Εχινάτσια • Λεμονόχορτο • Τσουκνίδα • Το τσάι rooibos (φυτικό τσάι χωρίς καφεΐνη).
Τσάι και Υγεία: Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το τσάι (πράσινο, μαύρο, oolong, λευκό) έχει θεαματικές θεραπευτικές ιδιότητες. Γενικά η κατανάλωση τσαγιού ( 2 – 4 φλυτζάνια ) βοηθά:
– Προλαμβάνει τον καρκίνο – Προλαμβάνει καρδιακά επεισόδια – Ενεργοποιεί το μεταβολισμό και βοηθά να χάσουμε κιλά – Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα – Προλαμβάνει την Αρθρίτιδα – Αυξάνει την πυκνότητα των οστών – Στοματική Υγιεινή.
• Τσάι και ενυδάτωση: Το 45-70% του σώματος μας αποτελείται από νερό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση της υγείας μας και για την πραγματοποίηση πολλών ζωτικών λειτουργιών του σώματος. Το τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης. Αναπληρώνει τα υγρά του οργανισμού και παράλληλα προσφέρει ξεχωριστό άρωμα και γεύση.
• Τσάι και Θειανίνη: Η Θειανίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσικά και σχεδόν αποκλειστικά στα φύλλα της Camellia sinensis. Μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια ποσά σε πράσινο, μαύρο , λευκό και oolong τσάι, καθώς επίσης και στο εδώδιμο μανιτάρι boletes (Xerocomus badius). Η κατανάλωση της θειανίνης, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά την εγκεφαλική δραστηριότητα ταλάντωσης στα λεγόμενα άλφα-κύματα (8-13 Hz9). Αυτό έχει συνδεθεί με μια χαλάρωση καθώς επίσης με τη γενική κατάσταση της πνευματικής εγρήγορσης ή χαλάρωσης.
• Τσάι και απορρόφηση σιδήρου: Το τσάι περιέχει από την φύση του πολυφαινόλες , για τις οποίες αναφέρεται ότι είναι πιθανοί αναστολείς της απορρόφησης του σιδήρου. Η κατανάλωση τσαγιού δεν οδηγεί σε έλλειψη σιδήρου σε υγιή άτομα, τα οποία ακολουθούν μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, άτομα που έχουν ήδη πρόβλημα με τα επίπεδα του σιδήρου ή που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου (π.χ. έγκυες γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια [ηλικίας 11 έως 18], οι γυναίκες ηλικίας άνω των 75 και άτομα με αναιμία θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τσαγιού με το φαγητό και να μην πίνουν τσάι πριν περάσει μία ώρα από το γεύμα τους.
• Τσάι και στοματική υγεία: Έχει αναφερθεί, ότι το τσάι έχει αντιβακτηριακή δράση και μειώνει την τερηδόνα στους ανθρώπους μέσω του φθορίου ή και των φλαβονοειδών, που περιέχει. Το φυτό Camellia sinensis έχει φυσικά εκχυλίσματα φθορίου από το έδαφος, τα οποία στη συνέχεια συσσωρεύεται στα φύλλα του. Επίσης, λόγω του φθορίου, προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και ενισχύει τον σμάλτο των δοντιών. Ωστόσο, εμποδίζει την δημιουργία πέτρας από τα στοματικά βακτήρια.
• Τσάι και υγεία της καρδιάς: Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει ένα καρδιακό επεισόδιο. Όμως ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, (χωρίς τσιγάρο, με τακτική άσκηση, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ), μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων. Το τσάι ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην μείωση της θνησιμότητας από καρδιακό επεισόδιο.
• Τσάι και Διατήρηση Ιδανικού Βάρους: Το τσάι, όταν καταναλώνεται χωρίς γάλα ή ζάχαρη, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, και λιπαρά. Συνεπώς, μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Η μακροπρόθεσμη κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να έχει οφέλη για το σωματικό βάρος ή για την κατανομή της λιπώδους μάζας. Ωστόσο, δεν δημιουργεί την αίσθηση της στέρησης που συχνά προκαλεί ο περιορισμός των θερμίδων, αλλά ενισχύει και τη λειτουργία του μεταβολισμού.
Δείτε περισσότερα: