ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΟΦΕΛΗ

Για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, είναι τόσο απαραίτητο όσο και ωφέλιμο, να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα κάθε είδους και κυρίως φρούτα εποχής, όπως τα φθινοπωρινά, που τυγχάνει να είναι μια αρκετά πλούσια και γευστικά ενδιαφέρουσα κατηγορία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως δίνουν «χρώμα» στα γεύματα, προσδίδουν ξεχωριστές γεύσεις στη διατροφή και ενισχύουν σημαντικά τη θρεπτική της αξία.
• Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε μερικά από τα πιο «δημοφιλή»:
ΡΟΔΙ: Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, είναι μια «υπερτροφή». Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C ,Ε, σίδηρο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ο καρπός και ο χυμός του, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι ταννίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα.
ΣΤΑΦΥΛΙ: Tο σταφύλι ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, αναστολή υπερτροφίας του προστάτη. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδης, αντιαλλεργική, αντιελκωτική, προστατευτική και βελτιωτική δράση.
ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, η οποία αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του, καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. – Θρεπτικά συστατικά: Ελαϊκό οξύ, Λουτεΐνη, Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Κ, Φυτικές ίνες, Κάλιο, Φυλλικό οξύ, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη C χαλκού.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ: Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Συνδέονται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέως εντέρου. Επίσης, περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C. – Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνη C, Φυτικές ίνες, Κάλιο, Χαλκός, Μαγνήσιο, Βιταμίνη Ε.
ΜΗΛΟ: Το μήλο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με την προστασία του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, την πέτρα στα νεφρά και την μείωση της κακής χοληστερόλης, αυξάνοντας παράλληλα την καλή. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, και προωθεί την υγεία των πνευμόνων. – Θρεπτικά συστατικά: Φυτικές ίνες, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ, Βιταμίνη A, Φολικό οξύ, Βιοτίνη, Ασβέστιο, Φώσφορο, Σίδηρο, Κάλιο.
ΑΧΛΑΔΙ: Τα αχλάδια είναι γεμάτα φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη αξία, είναι πλούσια σε δεκάδες ωφέλιμα οξέα (χλωρογενικό, γεντισικό, συριγγικό, βανιλλικό, κουμαρικό κ.ά.) και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην υγεία με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Δείτε περισσότερα: https://www.diaitologosevosmos.gr/