ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πρόληψη – Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί ως νόσος. Η παχυσαρκία θεωρείται πολυπαραγοντική συνδυάζοντας γενετικούς, νευροχημικούς, ψυχολογικούς παράγοντες καθώς επίσης επηρεάζει και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στην παχυσαρκία στην ΕΕ, με την παχυσαρκία των ανδρών να είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 28%, τη δευτερη θέση στις γυναίκες με ποσοστό 18,4% ενώ τα παιδιά των Ελλήνων θεωρούνται τα πιο παχύσαρκα στην ΕΕ. Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας όπως προβλήματα του μυοσκελετικού συστήματος καθώς επιβαρύνει μέση, γόνατα και αστραγάλους, με καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση και συνεπώς την εμφάνιση θρομβολυτικών επεισοδίων όπως το έμφραγμα, με σακχαρώδη διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη, και τέλος με ψυχολογικά προβλήματα που οδηγούν κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μειονεκτικότητας. Κύριος στόχος των διατροφικών υπηρεσιών είναι η μόνιμη απώλεια βάρους και η διατήρηση του αποτελέσματος μακροχρόνια καθώς και η υιοθέτηση ισορροπημένου τρόπου ζωής στον έλεγχο του σωματικού βάρους και της υγείας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Διατροφική Συμβουλευτική, στη Διατροφική εκπαίδευση, στην καθοδήγηση, στην ψυχολογική υποστήριξη και εν τέλει στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς.

 

Παιδική Παχυσαρκία

Η εμφάνιση και η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων. Καθοριστικό ρόλο παίζει το περιβάλλον το οποίο μεγαλώνουν και η ύπαρξη στη διατροφή τους φαγητών υψηλών σε λιπαρά και χαμηλών σε βιολογική αξία. Eπίσης η ολοένα και αυξανόμενη ενασχόληση των παιδιών με καθιστικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας αλλά και την έκθεση τους σε πληθώρα διαφημίσεων τροφ΄΄ιμων υψηλών σε λιπαρά και σε θερμίδες, Άλλος σημαντικός λόγος στον οποίο οφείλεται η παιδική παχυσαρκία είναι γιατί τα παιδιά συχνά παραλείπουν το πρωινό τους αντικαθιστώντας το κατά τη διάρκεια της ημέρας με τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας τα οποία πολλαπλασιάζονται με την αύξηση της ηλικίας εάν δεν αντιμετωπιστεί. Καλό θα είναι οι γονείς να προβλέψουν την παιδική παχυσαρκία ειδικά όταν υπάρχει κληρονομικότητα στην οικογένεια. Η θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας δεν εστιάζει μόνο σε ένα διαιτολόγιο αλλά πρέπει να και από αλλαγές στον τρόπο ζωής και την ένταξη υγιεινότερων συνηθειών στην καθημερινότητα του παιδιού για να είναι αποτελεσματική και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα μακροχρόνια.

 

Κλινική Διαιτολογία

Η κλινική διαιτολογία συνεργάζεται άμεσα με την επιστήμη της ιατρικής και περιλαμβάνει την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία μέσω της διατροφής ένα ευρύ φάσμα νόσων. Σακχαρώδης Διαβήτης, Νεφροπάθειες, Δυσλιπιδαιμίες, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Υπέρταση, Χοληστερίνη, Μεταβολικό σύνδρομο, Πολυκυστικές Ωοθήκες, Θυρεοειδής, Καρκίνος, Ουρικό Οξύ, Γαστρεντερικές παθήσεις, Ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα είναι μόνο μερικές οι οποίες μπορούν να προληφθούν αλλά και να αντιμετωπιστούν μέσω της διατροφής.

 

Διατροφή για εγκυμοσύνη-Θηλασμό

Η εγκυμοσύνη είμαι μί απολύ σημαντική περίοδος για τη γυναίκα και το έμβρυο καθώς συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη διατροφική κατάσταση της μητέρας. Η ποικιλία των τροφών είναι απαραίτητη για να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά . Παράλληλα η αποφυγή η ο περιορισμός ορισμένων άλλων τροφίμων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αποβολές ή τοξικότητα στο έμβρυο πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.

 

Αθλητική Διατροφή

Η διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο στις επιδόσεις του αθλητή και κυρίως στον πρωταθλητισμό. Εξατομικευμένα διαιτολόγια σε σχέση με το άθλημα, την αθλητική περίοδο και τον αθλητή μπορούν να επιφέρουν μέγιστες αποδόσεις. Κύριος στόχος είναι η μείωση του ποσοστού του λίπους και η παράλληλη αύξηση της μυϊκής μάζας του αθλητή. Παρέχονται ειδικά προαγωνιστικά διαιτολόγια για βελτίωση της αθλητικής απόδοσης με μεθόδους φόρτωσης υδατανθράκων, πλήρωσης υγρών, αναπλήρωσης μυϊκού γλυκογόνου με ή χωρίς συμπληρώματα.

 

Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών

Ο κακός χειρισμός της τροφής σε σχέση με ψυχολογικούς παράγοντες
μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων πραγματοποιείται μέσω
οργανωμένου πλάνου για τον εντοπισμό του βαθύτερου
προβλήματος με ψυχολογική υποστήριξη
καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

 

Ειδικές Δίαιτες

Ανάλογα με την περίπτωση και την περίσταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά πρωτόκολλα διατροφών και διατροφικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τον ασθενή να ενισχύσει το μεταβολισμό του και να αυξήσεις τις καύσεις του οργανισμού του. Συνήθως οι ειδικές δίαιτες χρησιμοποιούνται όταν έχουν χαθεί κάποια κιλά και ο οργανισμός αντιστέκεται στην επιπλέον απώλεια βάρους, αλλά και σε άτομα με πολύ βραδύ βασικό μεταβολισμό.